12.09.2019
ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ НАССР У ДНЗ №45 "Теремок"
Нормативно-правові акти, якими встановлено санітарно-гігієнічні та протиемідеміологічні вимоги до закладів освіти:
Закони України:
ü«Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових
üпродуктів»;
ü«Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»
ü«Про захист населення від інфекційних хвороб»;
ü«Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської
üдіяльності»;
ü«Про охорону дитинства»;
ü«Про освіту»;
ü«Про дошкільну освіту»;
ü«Про загальну середню освіту»;
ü«Про позашкільну освіту»;
ü«Основи законодавства України про охорону здоров'я»
Постанови Кабінету Міністрів України:
üвід 22.11.2004 № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах»;
üвід 23.05.2001 №559 «Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок»;
üвід 21.08.2019 № 818 «Про затвердження Порядку надання інформації про події та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення».
Накази:
üНаказ МОН та МОЗ від 01.06.2005 N 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах»;
üНаказ МОН та МОЗ від 17.04.2006 N 298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах»;
üНаказ МОЗ від 03.09.2017 № 1073 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії»;
üНаказ МОЗ від 24.03.2016 № 234 «Про затвердження Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів»;
üНаказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 № 590 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)», зареєстрований в Міністерстві юстиції України від 01.10.2012 № 590;
üНаказ департаменту освіти та гуманітарної політки Черкаської міської ради від 02.12.2019 № 875 «Про затвердження Плану дій щодо неухильного дотримання вимог безпечності харчування та запобігання випадків харчових отруєнь в закладах освіти міста»;
üНаказ департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради від 17.07.2018 № 541 «Про невідкладні заходи з організації харчування дітей у закладах дошкільної та учнів у закладах загальної середньої освіти міста Черкаси».
Санітарне законодавство:
ü«Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу»;
üДержавні санітарні норми і правила «Гігієнічні вимоги до улаштування, утримання і режиму спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл – інтернатів) для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, та навчально-реабілітаційних центрів»;
ü«Державні санітарні норми і правила «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»;
üПлан дій щодо неухильного дотримання вимог безпечності харчування та запобігання випадків харчових отруєнь в закладах освіти, розроблений Держпродспоживслужбою.
Розпорядження:
üРозпорядження Черкаської обласної державної адміністрації від 25.11.2019 № 778 «Про затвердження регіонального плану дій щодо створення належних умов для безпечного харчування в закладах освіти Черкаської області».
Листи:
üМОН від 12.01.2018 № 1/9-26 «Щодо необхідності реєстрації харчоблоків закладів освіти як операторів ринку харчових продуктів»;
üМОН від 05.09.2019 № 1/9-552 «Щодо порядку запровадження системи НАССР у закладах дошкільної освіти».
Що перевіряється:
1. Планування виробничих та допоміжних приміщень.
Перевірка планування потоків руху персоналу та продуктів на предмет перехресного забруднення. Вплив ґрунту та навколишнього середовища на безпечність продуктів.
2. Територія, обладнання та технічне обслуговування.
Стан облаштування території, стан дверей, підлог та стін виробничих приміщень. Інспектори перевірять чи калібрується обладнання згідно специфікацій.
3. Планування та стан комунікацій.
Перевірка наявності діючої вентиляції, стану систем водопостачання та водовідведення. Належне освітлення виробничих зон.
4. Безпечність матеріалів для переробки харчових продуктів.
Державні аудитори перевірять, яка саме вода використовується у приготуванні харчових продуктів, льоду та пару, чи всі допоміжні матеріали є безпечними.
5. Чистота поверхонь, процедури прибирання приміщень.
Перевірка миючих засобів, частоти та графіку прибирань. Інспектор перевірить де саме зберігаються засоби для прибирання та інвентар.
6. Здоров’я та гігієна персоналу.
Перевірка медичних книжок, наявності спецодягу та проведення гігієнічного навчання. Наявність правил миття рук, паління, відвідування туалетів.
7. Поводження з відходами виробництва.
Державний інспектор перевірить, де накопичуються та як саме утилізуються відходи виробництва. Наявність та маркування контейнерів для відходів, їх миття та дезінфекція.
8. Контроль шкідників.
Буде перевірено яким способом підприємство запобігає проникненню шкідників на територію потужності, чи розроблені засоби профілактики та боротьби зі шкідниками.
9. Зберігання та використання токсичних речовин.
Якщо на підприємстві використовуються токсичні сполуки, то інспектор перевірить чи розроблені правила приймання, зберігання та застосування цих речовин.
10. Контроль постачальників.
В ході аудиту будуть перевірені процедури моніторингу ризиків та вхідного контролю харчових продуктів, отриманих від постачальників.
11. Зберігання та транспортування.
Інспектор перевірить умови зберігання продуктів, контроль за строками придатності та температурні режими транспортування готової продукції.
12. Контроль технологічних процесів.
Перевірка ключових параметрів технологічних процесів, наявності контрольних точок та процедур контролю за невідповідними харчовими продуктами.
13. Маркування харчових продуктів.
Аудитор проінспектує маркування для готової продукції, наявність строків зберігання та дати виробництва продукції.
Вимоги щодо забезпечення санітарного законодавства на харчоблоках закладів освіти відображені в наступних документах:
ТАБЛИЦЯ ПРОДУКТІВ І СТРАВ ЗАБОРОНЕНИХ У ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ
Адреса:
ДНЗ №45 "ТЕРЕМОК"
вул. В.Чорновола, 233/а,
Черкаси, 18028
Телефон: (0472) 64-61-77
em@il: dnz_45@ukr.net